Gestelsestraat 102, 5582 HK Waalre
040 221 5406

Restaurant

welkom op Leemerhoef.nl

Bij De Leemer Hoef kunt u heerlijk à la carte genieten van heerlijke gerechten. Zeker ook voor een voortreffelijk drie, vier, vijf -of zesgangen is De Leemer Hoef een locatie om naar terug te komen. En geniet niet alleen van het culinaire aanbod dat we in huis hebben, maar geniet zeker ook van de prachtige setting.

Een eeuwenoude boerderij met zijn mooie spanten, de vele originele details en de ronduit warme ambiance die je al direct bij binnenkomst omarmt. Zowel gezinnen, hele families als vrienden weten De Leemer Hoef te vinden voor een gezellig avondje uit, voor een heerlijk etentje buiten de deur in een unieke setting.

De Leemer Hoef, destijds rond 1835 als De Leemerhoef geschreven, werd gebouwd door Jhr.Mr.Michael Alexander Joseph Van Der Beken Pasteel, Heer van Aalst. Hij liet de boerderij bouwen op een plaats waar eerder leemputten werden gegraven waarvan langs de rijksweg naar Aalst stenen werden gebakken. Vandaar de naam De Leemerhoef. Jhr.Mr.VanDerBeken, Heer van Aalst werd geboren in Leuven op 10 Maart 1789 en kreeg zijn adellijke titel in 1822 toen zijn vader bij koninklijk besluit in de adelstand werd verheven. Hij overleed op 2 september 1864 in Stratum. Naast zijn beroep als advocaat bekleedde hij vanaf 1818 de functie van adjunct-houtvester, beheerder van bossen en bijbehorende eigendommen. Tevens zag hij toe op het naleven van de wetten die betrekking hadden op bossen en woeste gronden. In de periode tussen 1823 en 1833 werden veel gronden tussen de gemeenten Aalst en Stratum zijn eigendom. Door de aanschaf in 1823 van de Heerlijkheid Aalst werd te toevoeging “Heer van Aalst” gerechtvaardigd.

In de gevel van De Leemerhoef werd heel toepasselijk het oude familiewapen opgenomen. En ook later in het uithangbord van het restaurant is het familiewapen nog te zien. De oude gevelsteen verdween ver voor de verbouwing en restauratie, in de tweede helft van de jaren zeventig, in de vorige eeuw. Maar gelukkig heeft de huidige directie van restaurant De Leemer Hoef weer beslag kunnen leggen op een soortgelijke oude gevelsteen die nu weer opnieuw de gevel siert.

De Leemer Hoef is historie rijk en de directie van het restaurant biedt u de mogelijkheid om in deze tijd, in een oud Brabantse sfeer, van haar gastvrijheid te genieten!

Basis voor dit stukje historie is het artikel dat Evert Meijs schreef in De Schakel van 26-01-1994