Gestelsestraat 102, 5582 HK Waalre
040 221 5406

Een avondje terug naar Stratumseind in Eindhoven van vroeger – Eindhovens Dagblad

welkom op Leemerhoef.nl

Een avondje terug naar Stratumseind in Eindhoven van vroeger – Eindhovens Dagblad

EINDHOVEN – Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken, zo bleek wel tijdens de vorige editie van Chiels horecareünie. Naarmate de avond overging in de nacht werd er volop gedanst en gesjanst zoals ook gebeurde op het Eindhovense Stratumseind in de jaren tachtig en negentig.

Op vrijdag 15 maart organiseert Chiel de Bok voor de tweede keer een reünie voor het personeel en de bezoekers die Stratumseind in die jaren bevolkten. Het waren de hoogtijdagen van de Eindhovense stapstraat. In het weekend bezochten tienduizenden jongeren roemruchte cafés zoals de Bonzo. Joy, Miller Time, Tracé en de Obelix. De straat was nog gewoon een doorgaande weg, parkeren kon er bij wijze van spreken voor de deur van de kroeg. Verhalen die tijdens de vorige reünie in 2014 weer volop voorbij kwamen. ,,Vijftigers en zestigers die als tieners en twintigers mooie jaren beleefden op Stratumseind en elkaar naar jaren weer tegenkwamen”, vertelt De Bok.

Joy

Zelf was De Bok 18 toen hij per toeval de horeca inrolde. ,,Een barman van de Joy vroeg of ik even kon invallen achter de bar en die is vervolgens nooit meer teruggekomen. Hij ging stappen met zijn vrienden en ik heb de hele avond staan tappen.” In de jaren negentig had De Bok er ook zelf twee cafés. De Obelix en later café Tracé. ,,Het waren prachtige jaren want de cafés puilden uit. Dat begon al op vrijdagmiddag en ging het hele weekend door. De kroegen waren open tot 02.00 uur en daarna gingen stappers nog naar België waar het feestje nog tot een uur of vijf doorging. Achter Stratumseind was een grote parkeerplaats en daar zag je ze dan rond twee uur bezopen in de auto stappen. Toen kon dat blijkbaar nog.” 

Er kon op Stratumseind sowieso veel meer, weet De Bok nog. ,,Geluidsoverlast was eigenlijk geen item. Alle kroegen hadden de deuren openstaan en de muziek op maximaal volume. Het ging er gemoedelijk aan toe, ook tussen het personeel van de cafés onderling. Was het bier op dan belde je met de buurman die met een steekwagentje wat fustjes kwam brengen. Nu staan er overal gecertificeerde portiers maar destijds waren het gewoon van die straatvechtertjes die alle bezoekers kenden.” 

Op de reünie in 2014 kwamen ruim 500 bezoekers af. ,,Ik wilde het eigenlijk in mijn eigen zaak, de Leemer Hoef in Waalre organiseren maar het bleek hier eigenlijk te klein. Uiteindelijk zijn we in de businessclub van FC Eindhoven beland. Vooralsnog is de Leemer Hoef nu weer de beoogde locatie maar als het animo net zo groot is als de vorige keer gaan we opnieuw kijken of we moeten verkassen.”

Verhalen

Voor de reünie heeft De Bok ook de sterren van weleer geregeld. ,,De dj’s die destijds een feestje bouwden in de cafés keren terug achter de draaitafels. Maar het mooiste zijn de ontmoetingen tussen alle bezoekers die elkaar jaren niet gezien hebben. Ik heb de vorige keer mensen elkaar huilend in de armen zien vallen. Vriendengroepen van vroeger die elkaar speciaal voor de reünie weer opzochten en bezoekers die hun liefdes van dertig jaar geleden weer tegenkwamen. En dan komen de verhalen vanzelf. Over de kamelenrace, verdwenen cafés en de tijd dat een biertje nog een een gulden en vijfentwintig cent kostte.” Dat die prijs inmiddels is verviervoudigd was tijdens de vorige reünie volgens De Bok niet te merken. ,,Er werd flink gedronken of zeg maar liever gezopen.”

bron: Eindhovens Dagblad / Diede Hoekstra

Één reactie

  1. Cor en Yvonne Driessen schreef:

    Wordt weer een super gezellige avond, waar we heel graag bij willen zijn. En zeker niet willen missen. Veel succes met de voorbereiding . En veel liefs van ons Cor en Yvonne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *